ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μάντη Περσάκη στο Ladylike: “Ακόμα και τον διπλανό μας να βοηθήσουμε είναι φιλανθρωπικό έργο”

Η Μάντη Περσάκη ζει με τον αθλητισμό από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σε αυτόν καταφεύγει καθημερινά για την δική της υγεία αλλά και για να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων που απευθύνονται σε εκείνη. Σε αυτόν καταφεύγει ακόμα και για την κοινωνική της δράση απέναντι σε όλα όσα τη συγκινούν. Ένα από αυτά είναι η τραγωδία που σημειώθηκε στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς το Λύρειο Ίδρυμα και για την ενίσχυσή του η ίδια μέσω των γυμναστηρίων της, Pilates by Mandy, διοργανώνει σύντομα μια φιλανθρωπική εκδήλωση στην οποία τα γυμναστήρια θα προσφέρουν σε όσους παρευρεθούν ζεστά και κρύα ροφήματα με τα αντίστοιχα συνοδευτικά. Με αυτή την αφορμή η Μάντη Περσάκη μας μίλησε για τη σχέση της με τον αθλητισμό αλλά και με το Μάτι και την τραγωδία που το έπληξε.

 

«Ξεκίνησα τον αθλητισμό σε ηλικία 2,5 ετών. Ήμουν κολυμβήτρια, έκανα πρωταθλητισμό κι είχα αρκετές διακρίσεις. Είχα και λόγω διάκρισης για το πανεπιστήμιο θέση, αλλά επειδή ήμουν αρκετά καλή μαθήτρια είχα περάσει κανονικά στο Οικονομικό στην Πάτρα, αλλά τελικά με κέρδισε στην πορεία η Γυμναστική Ακαδημία καθώς όλη μου η πορεία πήγαινε προς τα εκεί. Τέλειωσα το πανεπιστήμιο στην Αθήνα, στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Καποδιστριακό και τώρα κάνω ένα διδακτορικό στην Ιατρική. Όλες οι μετεκπαιδεύσεις μου έχουν να κάνουν με το pilates και το πώς βελτιώνει τα καρδιαναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα», εξηγεί η Μάντη Περσάκη. Το pilates μπήκε στην ζωή της από την αρχή της ακαδημαϊκής πορείας της.

 

«Στα 18 μου στο πρώτο έτος ασχολήθηκα πρώτη φορά με το pilates. Όταν μπαίνεις στο πανεπιστήμιο σου μαθαίνουν διάφορα καινούργια και καινοτόμα πράγματα και διάφορες μορφές άσκησης. Ήταν το πρώτο που γνώρισα και έμεινα σε αυτό. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή γιατί είναι μια μορφή άσκησης χωρίς αντενδείξεις. Θεωρώ ότι είναι η πιο τέλεια άσκηση που μπορεί να κάνει κάποιος γιατί έχει μόνο οφέλη. Εγώ ουσιαστικά κοίταξα να εμβαθύνω στους χώρους από τους οποίους προέρχεται το pilates, τον χώρο της φυσικοθεραπείας, της ενόργανης γυμναστικής, του χορού και να μάθω καλύτερα το σώμα ανατομικά. Το pilates βοηθά ανθρώπους με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα οπότε ήθελα να γνωρίσω όλες τις εκφάνσεις του ώστε να γίνω καλύτερη σε αυτό και να μπορώ να αναλαμβάνω και πιο δύσκολα περιστατικά», σημειώνει η γυμνάστρια που στην αρχή ξεκίνησε να κάνει pilates για την δική της προσωπική άσκηση χωρίς να σκέφτεται να το κάνει επαγγελματικά. Ωστόσο η βοήθεια που της προσέφερε την έκανε να το ψάξει περισσότερο.

«Ήταν τα τελευταία χρόνια που έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και πραγματικά βελτιώθηκαν τρομερά οι επιδόσεις μου. Προσπαθούσα να ρίξω τον χρόνο μου επί χρόνια και δεν τα κατάφερνα και αμέσως μόλις ξεκίνησα pilates, με βοήθησε πάρα πολύ. Αυτό ήταν κάτι που μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον και με έκανε και να το πιστέψω πάρα πολύ»

 

Γιατί όμως να το επιλέξει κάποιος αν δεν έχει μυοσκελετικά προβλήματα; «Το 80% των ανθρώπων μετά την ενηλικίωση παρουσιάζουν οσφυικό πόνο και μυοσκελετικά προβλήματα. Το pilates είναι αυτό που λέμε βασική γυμναστική, είναι η βάση της γυμνααστικής για μια καλή ενδυνάμωση για όλους τους ανθρώπους, είτε είναι αρχάριοι, είτε προχωρημένοι, είτε επαγγελματίες αθλητές, είναι ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές. Όλα τα αθλήματα και όλες οι μορφές άσκησης, οι περισσότερες δηλαδή έχουν επιβαρύνσεις και ιδιαιτερότητες. Το pilates είναι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος για να έχει ένα υγιές σώμα ανεξάρτητα από το αν κάνει κάποιο άλλο άθλημα ή κάποιο άλλο είδος άσκησης», απαντά η Μάντη Περσάκη που εδώ και 10 χρονια γυμνάζεται αποκλειστικά με pilates ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης της.

 

«Η καθημερινότητά μου μοιράζεται ανάμεσα στα 4 γυμναστήρια, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Ελληνικό και τώρα στο Sunny Sports club, όλη την ημέρα είμαι πάνω κάτω», σημειώνει και εξηγεί: «Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, ειδικά από όταν άνοιξα και το τέταρτο γυμναστήριο, πιέστηκα αρκετά και δεν είχα πολύ χρόνο. Πλέον εδώ και δυο τρεις εβδομάδες το έχω ξαναβάλει στο πρόγραμμα πολύ ενεργά και κάνω κάθε μέρα».

«Επιπλέον κάνω μαθήματα 12 ώρες την ημέρα. Δεν είναι το ίδιο γιατί ο προπονητής καλό είναι την ώρα που δείχνει να μην κάνει ο ίδιος γιατί πρέπει να ελέγχει και να επιβλέπει τους μαθητές. Αλλά σίγουρα δεν είναι και σαν να δουλεύεις σε γραφείο, έχει πάρα πολλά οφέλη»

Και φυσικά η συζήτηση πηγαίνει στο θέμα της άσκησης και της απώλειας βάρους. Πόσο πρέπει να γυμνάζεται κανείς για να συντηρήσει το βάρος του και πόσο για να χάσει; «Τελευταίες έρευνες λένε οτι το να γυμνάζεσαι καθημερινά από 10- 30 λεπτά είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι λίγο ανέφικτο όπως είναι η καθημερινότητα όλων μας, οπότε εγώ θα έλεγα ότι ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να έχει κάποιος χρόνο να μην πει ότι “A μωρέ, ειναι μόνο μία φορά την εβδομάδα ας μην κάνω τίποτα” γιατί σίγουρα είναι καλύτερο το μία από το τίποτα. Από εκεί και πέρα το 2- 3 φορές  την εβδομάδα εγώ το θεωρώ ιδανικό. Και όλο αυτό έχει και μία προοδευτικότητα και εξαρτάται και από το πόσες φορές γυμναζόταν κάποιος πριν στη ζωή του, αν έχει ξαναγυμναστεί ποτέ, αν έχει θέματα υγείας, τι θέλει να πετύχει, είναι υποκειμενικό. Συνήθως όμως το 3 φορές την εβδομάδα καλύπτει όλο τον πληθυσμό», λέει αρχικά και στη συνέχεια διευκρινίζει: «Οι 2 φορές την εβδομάδα άσκηση μπορούμε να πούμε ότι είναι μια συντηρητική προσέγγιση. Φυσικά βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση και σε βοηθά μαζί με μία καλή δοατροφή να μην πάρεις βάρος»

 

«Με τις τρεις φορές την εβδομάδα πας λίγο πιο επιθετικά για να χάσεις και βάρος και να βελτιώσεις και κάποιες δεξιότητές σου και παραμέτρους φυσικής κατάστασης»

«Ξεκινάω πάντα με δημητριακά ολικής άλεσης που μου δίνουν ενέργεια, ενώ το πρωί με βοηθά να ξυπνήσω και ένας καφές σκέτος, χωρίς γάλα και ζάχαρη, που έχει και αντιοξειδωτικές δράσεις. Μαζί μου έχω πάντα μια μπάρα δημητριακών συνήθως με μαύρη σοκολάτα για να μου καλύπτει και την ανάγκη μου για γλυκό και βέβαια πίνω πολύ νερό και τρώω πολλά φρούτα. Αποφεύγω τους υδατάνθρακες το βράδυ, δηλαδή μπορεί να φάω σαλάτα με πρωτεΐνη ή σούπα με λαχανικά ή δύο φέτες γαλοπούλα με ντοματίνια, και μία φορά την εβδομάδα για γλυκό προτιμώ τη μαύρη σοκολάτα με στέβια. Για μεσημέρι ακολουθώ μεσογειακή διατροφή, θα φάω όσπρια ή λαδερό ή κρέας ή υδατάνθρακα μαζί με κρέας για να με κρατήσει. Σίγουρα τον υδατάνθρακα τον κρατάω για μεσημέρι επειδή μου χρειάζεται γιατί κάνω πολλές ώρες την ημέρα προπόνηση, δηλαδή δεν μπορώ να κάνω πρωτεΐνική διατροφή ακόμα και σε περιόδους που θέλω να χάσω κιλά», συνεχίζει αποκαλύπτοντάς μου ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής.

Αναρωτιέμαι μέσα σε όλο αυτό το καθημερινό πρόγραμμα μιας επιχειρηματία και εργαζόμενης μητέρας, πώς χώρεσε και μία φιλανθρωπική δράση και της ζητώ να μου εξηγήσει πώς πήρε αυτή την πρωτοβουλία. «Η εκδήλωση είναι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 18.00, στο Sunny Sports club, στο καινούργιο γυμναστήριο Pilates by Mandy που έχω ανοίξει μέσα στο Sani Sports Club, σύνορα Νέα Ερυθραία με Εκάλη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξανακάνει η ίδια φιλανθρωπικό event, μόνο έχω συμμετάσχει σε πολλά, αλλά λόγω όλου αυτού που έγινε στο Μάτι, είχα πει ότι όταν περάσει λίγος καιρός, γιατί πραγματικά στην αρχή υπήρχε πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση, ήθελα να το επαναφέρω λίγο στην επιφάνεια. Δεν έχω καμία προσωπική σύνδεση με την περιοχή, καμία σχέση, αλλά με συγκίνησε πολύ όλο αυτό που έγινε. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την αποκατάσταση του Λύρειου Ιδρύματος στο Μάτι, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φωτιές», σημειώνει.

«Εγώ πραγματικά δεν θεωρώ καθόλου ότι το κάνω ως celebrity. Το κάνω ως απλός πολίτης που έχω μια δυναμική λόγω των γυμναστηρίων, επειδή νομίζω ότι αν όλοι κάναμε από μία μικρή κίνηση θα γινόταν κάτι πάρα πολύ μεγάλο, από εκεί ξεκινούν όλα. Να βοηθήσουμε ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους γιατί δεν έχει σημασία αν συνέβη κάτι σε εμάς ή σε κάποιον άλλο. Φιλανθρωπικό έργο είναι όταν κάποιος το κάνει και δεν το συζητάει. Στην καθημερινότητά μου προσπαθώ να βοηθάω όπου μπορώ, χωρίς να θέλω αυτό να βγαίνει προς τα έξω. Ο λόγος που το επικοινωνώ αυτό τώρα είναι επειδή θέλω να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις ώστε να το μάθει περισσότερος κόσμος, να έρθει να συμμετάσχει και να μαζευτούν οσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Πάντα ήμουν ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Ακόμα και τον διπλανό μας να βοηθήσουμε για εμένα είναι φιλανθρωπικό έργο. Και αν το κάναμε όλοι, ίσως ο κόσμος να είχε λιγότερα προβλήματα. Ακόμα και κάτι μικρό, καθημερινό, νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία», καταλήγει η Μάντη Περσάκη.

 

INFO: Μαζί για το Λύρειο Ίδρυμα, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στο Sunny Sports club στην Εκάλη στις 18:00, Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.