ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελεονώρα Μελέτη: “Με ενοχλεί ο ακραίος ακτιβισμός για τον θηλασμό”

Instagram/alphatv

Ο μητρικός θηλασμός αναμφίβολα αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή κάθε νέας μητέρας. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο, είτε προκαλεί στρες, είτε ευφορία, σίγουρα αποτελεί μέρος της θηλαστικής μας φύσης. Είναι ταυτόχρονα και μία επιλογή της κάθε γυναίκας, όπως και οτιδήποτε αφορά το σώμα της. Η Ελεονώρα Μελέτη είναι μία από τις γυναίκες που έκανε την επιλογή να θηλάσει αποκλειστικά την κόρη της. Η Αλεξάνδρα ήρθε στον κόσμο τον Απρίλιο και άλλαξε άρδην τη ζωή της παρουσιάστριας του Alpha. Έξι μήνες μετά μιλά στο Ladylike για την εμπειρία του θηλασμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού.

 

«Έχω κλείσει 6 μήνες θηλασμού. Μέχρι και τους 4,5 μήνες έκανα αποκλειστικό θηλασμό, τον τελευταίο 1,5 μήνα έχει μπει και η στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού, σε πολτοποιημένη μορφή. Πλέον τρώει και λαχανικό, φρούτο, κρέας και ψάρι. Ο γιατρός μας είναι πολύ cool, μας ξεκίνησε από τους 4,5 μήνες να μας δοκιμάζει, και ό,τι κράταγε. Αλλά τα κράτησε όλα, έχει φάει και μπρόκολο και κολοκύθι και πατάτα και μοσχάρι, και κοτόπουλο και μπακαλιάρο, είναι πολύ βολική. Μόνο το μήλο δεν της αρέσει» εξηγεί η Ελεονώρα Μελέτη που μιλά για την Αλεξάνδρα και η φωνή της γλυκαίνει. «Δεν σκέφτηκα στιγμή να τον σταματήσω. Ίσα ίσα. Ενώ το αρχικό μου πλάνο ήταν να το κάνω μόνο για τέσσερις μήνες, μετά είπα θα τον κάνω άλλο ένα και τώρα έχω φτάσει στους 6. Το συζήτησα με τον γιατρό μου μάλιστα και μου έλεγε ότι ανήκω στη μειοψηφία των Ελληνίδων που θηλάζουν πάνω από έξι μήνες. Αν πας εννιάμηνο μου είπε ότι  θα είμαι μέρος ενός μονοψήφιου ποσοστού, δυστυχώς», σημειώνει στη συνέχεια και τα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα που διενέργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού τον περασμένο Μάρτιο συμφωνεί με την ίδια και τον γιατρό της.

«Το μητρικό γάλα είναι ασπίδα. Εγώ και μόνο γι’ αυτό τον λόγο το θεωρώ πολύ σημαντικό μία γυναίκα να το βάλει καλά στο μυαλό της. Αν δεν της αρέσει η διαδικασία -που είναι η βάση ουσιαστικά για το ψυχολογικό δέσιμο που θα αποκτήσει με το παιδί-, ας προσπαθήσει να αφήνει με το θήλαστρο»

Σε ό,τι αφορά τον αποκλειστικό Μητρικό Θηλασμό η μελέτη αναφέρει πώς: το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο ήταν 66% και μειώθηκε στο 51% στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Στο τέλος του πρώτου μήνα συνέχισαν να θηλάζουν αποκλειστικά το 40% αυτών και τους επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση φτάνοντας στο τέλος του 4ου μήνα σε ποσοστό 25%. Στη συνέχεια η μείωση των ποσοστών ήταν ραγδαία καταλήγοντας σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά (0,8%) στο τέλος του 6ου μήνα.

 

Τα ποσοστά αυτά αλλάζουν για τον σχεδόν αποκλειστικό θηλασμό στην ίδια μελέτη: βρέθηκαν σε γενικές γραμμές χαμηλά με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στον 3ο και 4ο συμπληρωμένο μήνα ζωής (περίπου 4%). Από τα συμπεράσματά της γίνεται εμφανές πως οι νέες μητέρες ξεκινούν σχεδόν όλες να θηλάζουν (94%) τα μωρά τους, αλλά το ποσοστό αυτό παίρνει την κατιούσα καθώς ο καιρός περνά. Είναι σαφές πως υπάρχουν δυσκολίες στον θηλασμό. Αρκετές γυναίκες τις αντιμετωπίζουν αλλά μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπουν κάποια στιγμή την προσπάθεια.

Στην περίπτωση της Ελεονώρας Μελέτη, η μόνη δυσκολία ήταν η δέσμευση.

«Στην αρχή επειδή εγώ γέννησα με καισαρική δεν κατέβασα αμέσως γάλα. Κατέβασα ευτυχώς το πρωτόγαλα αλλά μου πήρε 48 ώρες  για να κατέβει πλήρως το γάλα. Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να της δώσω ξένο γάλα γιατί δεν ήθελα. Από εκεί και πέρα η μόνη ουσιαστική δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει είναι η δέσμευση» σημειώνει και συνεχίζει:

«Είμαι δέσμια του μωρού. Δεν μπορώ να φύγω και να πάω πουθενά χωρίς αυτό. Όταν ήμουν σε αποκλειστικό θηλασμό έπρεπε ό,τι έκανα να το έκανα μέσα σε μιάμιση-δύο ώρες γιατί έπρεπε να επιστρέψω να το ταΐσω».

Η πιο δύσκολη στιγμή της στους μήνες αυτούς του αποκλειστικού θηλασμού αφορούσε ακριβώς αυτή τη δέσμευση, όπως περιγράφει η παρουσιάστρια. «Επειδή δεν μπήκα από νωρίς στο θήλαστρο, το μετάνιωσα και το συνιστώ για να μπορείς να φτιάξεις μια μικρή «κάβα» όσο θηλάζεις. Έφτιαξα μια μικρή κάβα μετά τον 1,5 μήνα και δυστυχώς την έχασα μετά από μια διακοπή ρεύματος. Νομίζω ότι ο πόνος που ένιωσα εκείνο το βράδυ ήταν σαν να έχω χάσει όλη μου την περιουσία. Έριξα κλάμα, όχι αστεία», εξηγεί και συμπληρώνει:  «Το γάλα μπορεί να συντηρηθεί ως και 6 μήνες στην κατάψυξη και εγώ είχα φτιάξει την κάβα για όταν θα αρχίσω να δουλεύω πάλι. Δεν την έκανα γι’ άλλο λόγο, απλά για να μην χρειάζεται να γυρίζω σπίτι για να θηλάζω ενώ δουλεύω. Ευτυχώς είναι 15 λεπτά από το σπίτι το κανάλι αλλά έχω ζήσει σκηνικά που είτε έχω φύγει από το γραφείο για να πάω να την ταΐσω κι έχω ξαναγυρίσει ή μου την έχει φέρει κάποιος και την έχω θηλάσει στο κανάλι και έχει γυρίσει το παιδάκι στο σπίτι ή που την έχω φέρει μαζί μου σε μικρά ραντεβού που κάνω. Αν είναι δηλαδή να κάτσω στο γραφείο 1,5 ώρα την φέρνω μαζί μου. Αυτός είναι, λοιπόν, και ο μόνος περιορισμός. Δεν μπορώ να την αφήσω στην πεθερά μου για να πάω ένα Σαββατοκύριακο με τον Θοδωρή (σ.σ. τον σύζυγό της, Θοδωρή Μαροσούλη) κάπου, σαν ζευγάρι κι εμείς. Αυτό ακόμα δεν υπάρχει».

 

Ο θηλασμός δημιουργεί έναν μικρόκοσμο με κατοίκους, μόνο τη μαμά και το παιδί της την ώρα που συμβαίνει. Οι δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ τους είναι ούτως ή άλλως ισχυροί, αλλά ενισχύονται ή όχι από τον θηλασμό; Η Ελεονώρα Μελέτη απαντά πώς ακόμα δεν μπορεί να κρίνει αν η σχέση της με την Αλεξάνδρα διαμορφώνεται διαφορετικά χάρη στον θηλασμό. Ωστόσο παρατηρεί πράγματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και με την πρακτική αξία του θηλασμού στο ανοσοποιητικό του μωρού της. «Ο θηλασμός είναι καθαρά προσωπικό θέμα και αυτό το κατάλαβα και από τις συζητήσεις που έκανα με τη μαία μου και με τους ανθρώπους που με συμβούλευαν στην αρχή κ.τ.λ.. Αν μία γυναίκα δε θέλει να θηλάσει, δεν μπορείς να την πιέσεις να το κάνει, για κάποιο λόγο δε θέλει. Κι από την άλλη κι εμένα στο τετράμηνο που πολλοί μου έλεγαν πολύ θήλασες, κόψ’το, θύμωνα μέσα μου. Δεν το έδειχνα αλλά θύμωνα» λέει χαρακτηριστικά.

«Τι πάει να πει κόφ’το; Πώς θα το κρίνεις και γιατί μου το λες; Κι έβλεπα και σε συζητήσεις με άλλες μανούλες που είτε δεν είχαν θηλάσει, είτε είχαν θηλάσει λιγότερο, μια προσπάθεια να με πείσουν να το σταματήσω».

«Είναι προσωπικό του καθενός κι εγώ δεν κρίνω καμία. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόσφατα είχα ίωση, όλα τα συμπτώματα. Κόλλησα τον άνδρα μου, κόλλησα την πεθερά μου, τη γιαγιά του άνδρα μου, τους κόλλησα όλους. Η μικρή μου ήταν μέσα σε ένα σπίτι με δύο άτομα με ίωση και δεν κόλλησε τίποτα. Ρώτησα μάλιστα πώς έγινε αυτό και μου είπαν επειδή θηλάζει. Το μητρικό γάλα είναι ασπίδα. Εγώ και μόνο γι’ αυτό τον λόγο το θεωρώ πολύ σημαντικό μία γυναίκα να το βάλει καλά στο μυαλό της. Αν δεν της αρέσει η διαδικασία -που  είναι η βάση ουσιαστικά για το ψυχολογικό δέσιμο που θα αποκτήσει με το παιδί-, ας προσπαθήσει να αφήνει με το θήλαστρο. Είναι φάρμακο και αυτό σε εμένα αποδείχτηκε στην πράξη», σημειώνει η ίδια και για μία ακόμα φορά οι μελέτες συμφωνούν μαζί της.

 

Η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, αναφέρει: τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τα οφέλη στα θηλάζοντα βρέφη και στις μητέρες από την αποκλειστική διατροφή με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες. Μεταναλύσεις των παραπάνω μελετών δείχνουν ότι τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων γαστρεντερικού, αναπνευστικού και ωτιτίδων καθώς και μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Ο μητρικός θηλασμός δρα προστατευτικά στην υγεία της θηλάζουσας μητέρας μειώνοντας την πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Τέλος, συντελεί μοναδικά στη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους.

«Αυτοί οι οποίοι ενοχλούνται ή ανταλλάσσουν ατάκες του τύπου ”Πηγαίνετε σπίτια σας να θηλάσετε” αυτά με ενοχλούν. Τα θεωρώ έλλειψη παιδείας και ήθους. Αν σε ενοχλεί μπορείς να φύγεις εσύ από εκεί που ενοχλείσαι»

«Θα δω αργότερα πώς διαμόρφωσε τη σχέση μας ο θηλασμός. Αυτό που βλέπω από τώρα είναι πως πρόκειται για ένα παιδάκι πολύ ήρεμο, πάρα πολύ χαμογελαστό, θα χαμογελά από την ώρα  που θα ανοίξει τα μάτια του το πρωί μέχρι που θα κοιμηθεί το βράδυ. Έχουμε ένα δέσιμο πάρα πολύ έντονο μαζί, με «διαβάζει» μέσα στο χώρο, με ακολουθεί με το βλέμμα της, αλλά αυτό δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το θηλασμό ή αν το κάνουν όλα τα παιδάκια με τις μαμάδες τους. Αυτό που μπορώ να πω 100% είναι πως έχω διαβάσει ότι ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους, έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό και γι’ αυτό επέμεινα κιόλας και παρά τις δυσκολίες δεν έχω πει όχι. Δεν περάσαμε φέτος καλοκαίρι με τον άντρα μου, το λέω ωμά, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήμουν στο πόδι και σούζα στη μικρή. Ήμασταν με το μωρό συνέχεια. Ακόμα και όταν φεύγαμε να πάμε σε ένα σπίτι εξοχικό για δύο μέρες μαζί της εγώ ένιωθα ότι δεν έφευγα, ίσα ίσα ξεβολευόμουν κιόλας γιατί όταν θηλάζω θέλω και την καρέκλα μου, θέλω και την ησυχία μου, όταν είμαι έξω δημόσια δεν θέλω να θηλάζω, έχουμε φτιάξει έτσι το αυτοκίνητο ώστε να μη φαίνομαι από τα τζάμια, είχαμε τέτοια πράγματα», τονίζει στην συνέχεια και μοιραία η συζήτησή μας πάει στο θέμα του δημόσιου θηλασμού. Η Ελεονώρα Μελέτη άλλωστε έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να θηλάσει δημόσια. «Το θεωρείς ταμπού;», τη ρωτάω.

 

«Προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου ταμπού, δεν με ενοχλεί καθόλου να το βλέπω. Ίσα ίσα και πριν γίνω μητέρα μου άρεσε να βλέπω γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους, είναι φυσιολογικό και φυσικό για εμένα. Εγώ λόγω της έκθεσής μου δεν θέλω να θηλάσω δημόσια γιατί δεν θέλω αυτό που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο για κάποια άλλη γυναίκα να γίνει για εμένα λόγος να βγάλει κάποιος μια φωτογραφία ή να κυκλοφορήσει αυτή η στιγμή μου στο διαδίκτυο. Δε θέλω να εκφυλιστεί, δε θέλω να παραβιαστεί αυτή η στιγμή για εμένα. Και σκεφτήκαμε με τον άντρα μου να κάνουμε το αυτοκίνητο έτσι ώστε να μπαίνω μέσα να θηλάσω και να μη φαίνομαι. Επίσης άλλες φορές πηγαίνω σε καταστήματα παιδικών ρούχων και ζητάω με πολύ μεγάλη ευγένεια να χρησιμοποιήσω για λίγο το δοκιμαστήριο. Δεν μου έχει αρνηθεί ποτέ κανείς και πιστεύω ότι σε κανέναν δε θα το αρνιόντουσαν» απαντά. Ωστόσο η ίδια αναγνωρίζει ότι ακόμα και σήμερα, εν έτει 2018 στην Ελλάδα και τον κόσμο, για άλλα μέλη της κοινωνίας ο θηλασμός παραμένει ένα σημαντικό ταμπού που πρέπει να ξεπεράσουμε για χάρη των μαμάδων και των παιδιών μας.

«Παραμένει ταμπού σε πολλές κοινωνίες ο θηλασμός, όχι μόνο στην ελληνική. Εγώ το θεωρώ κάτι μέσα στη φύση της γυναίκας και του ανθρώπου γενικότερα. Είμαστε θηλαστικά, τελείωσε το θέμα, και το κατάλαβα τώρα που έγινα μάνα. Αν δεις το παιδί πώς κάνει και μικρότερο ειδικά όταν το έπαιρνα αγκαλιά. Πώς είναι τα κουτάβια που είναι τυφλά και κατευθείαν ψάχνουν το στήθος της μαμάς τους, έτσι κάνει και το παιδί. Είναι τρομερό το πώς σε μυρίζει. Έμπαινα στο δωμάτιο και με μύριζε. Αν ήμουν στο δωμάτιο και πεινούσε και για κάποιο λόγο καθυστερούσα να τη θηλάσω γιατί για παράδειγμα ήμουν στο μπάνιο και με είχε μυρίσει, σήκωνε τον κόσμο, δεν ηρεμούσε στην αγκαλιά κανενός άλλου. Είμαστε θηλαστικά οπότε δεν με ενοχλεί. Ξέρεις τι με ενοχλεί; Ο ακραίος ακτιβισμός για τον θηλασμό, όπως με ενοχλεί και σε κάθε περίπτωση ο ακραίος ακτιβισμός. Θεωρώ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο αγώνας μετατρέπεται σε πρόκληση και δεν μου αρέσει αυτό. Αλλά αυτό το εντοπίζω σε οτιδήποτε φέρει έναν ακραίο ακτιβισμό από πίσω. Πραγματικά αν δεν είχα αυτή την έκθεση που έχω λόγω της δουλειάς μου ενδεχομένως να το έκανα και δημόσια, αλλά χωρίς να προκαλώ όμως, στην γωνία μου και την ώρα που πρέπει. Νομίζω ότι στο εξωτερικό αυτό που προκαλεί περισσότερη αναστάτωση δεν είναι ο θηλασμός αλλά η πρόκληση με την οποία γίνεται από κάποιους διεκδικώντας αυτό το δικαίωμα. Αλλά δεν είναι δικαίωμα, είναι φύση, είναι ανάγκη, δεν υπάρχει κάτι να διεκδικήσεις. Από την άλλη αυτοί οι οποίοι ενοχλούνται ή ανταλλάσσουν ατάκες του τύπου ”Πηγαίνετε σπίτια σας να θηλάσετε” αυτά με ενοχλούν. Τα θεωρώ έλλειψη παιδείας και ήθους. Αν σε ενοχλεί μπορείς να φύγεις εσύ από εκεί που ενοχλείσαι», καταλήγει η παρουσιάστρια και είμαι βέβαιη ότι σε λίγη ώρα θα είναι και πάλι αγκαλιά με την Αλεξάνδρα της και θα ζουν τη δική τους μοναδική ώρα του θηλασμού.

Instagram/alphatv