ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παύλος Γερουλάνος στο Ladylike: “Οι γυναίκες ανά τον κόσμο διεκδικούν τα αυτονόητα”

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω σου τα τινά είναι δύο: είτε σου είναι εύκολο να τους προσδώσεις αυθόρμητα έναν χαρακτηρισμό, είτε παιδεύεσαι πολύ καιρό μέχρι να βρεις τις σωστές λέξεις να τους περιγράψεις. Στην περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου μου συνέβη το πρώτο. Παρακολουθώντας τον, παρατηρώντας τον, μιλώντας μαζί του μου βγαίνουν εύκολα οι λέξεις «ευγενική παρουσία» από τα χείλη. Αυτό το χαρακτηρισμό θα έδινα αν μου ζητούσαν να τον περιγράψω με δύο μόνο λέξεις. Η ευγένειά του, άλλωστε, υπερνικά όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, όπως δηλώνει κι ο ίδιος στο βιογραφικό του, την αγαπά με πάθος. Έχει επιλέξει να μεγαλώσει τις κόρες του σε αυτή την πόλη, παρέα με τη σύζυγό του Λάρα, ώστε, όπως ο ίδιος σημειώνει, να αποκτήσουν τις πολιτισμικές βάσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να ολοκληρωθούν ως άνθρωποι.

Διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επί της κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου και διατήρησε τη θέση του και στη μετέπειτα κυβέρνηση Παπαδήμου. Όπως ο ίδιος έχει τονίσει σε συνεντεύξεις του, παρόλο που ποτέ δεν είδε την πολιτική ως επάγγελμα, την βρίσκει το πιο εύφορο έδαφος για δημιουργικές αλλαγές. Υπέρμαχος της συνεργασίας και της συλλογικής δημιουργίας έχει υποσχεθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει η Αθήνα η πιο φιλική πόλη για τους ανθρώπους της.

– «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» είναι το μότο του συνδυασμού σας. Μιλώντας σε β’ ενικό, απευθύνεστε σε όλους, στον κάθε «εσύ» της Αθήνας. Σωστά;

Πολύ σωστά. Αθήνα είμαστε όλοι εμείς. Οι άνθρωποι που επιλέξαμε την Αθήνα για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές της, εμείς ζούμε τα προβλήματά της, εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που θέλουμε να γίνουν πράξη. Και μαζί θα κάνουμε την Αθήνα μια πόλη που αγαπάμε να ζούμε. Διότι για μας η αλλαγή έρχεται με τη συμμετοχή όλων. Γι’ αυτό, θέλουμε να  εισάγουμε μια νέα νοοτροπία για το πώς αντιλαμβάνεται ο δήμος τη σχέση του με τους δημότες και το αντίστροφο. Να δώσουμε, δηλαδή, λόγο στους Αθηναίους, μέσα από τα Συμβούλια Γειτονιάς, όπου θα συμμετέχουν εκλεγμένοι διαμερισματικοί σύμβουλοι μαζί με εθελοντές που θα ιεραρχούν τα προβλήματα της γειτονιάς και θα δίνουν κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του δήμου.

– Επιθυμείτε μία πόλη Ζωντανή, Λειτουργική, Δίκαιη, Δημιουργική και Συμμετοχική. Με απλά λόγια και περισσότερες λεπτομέρειες, πώς ονειρεύεστε την Αθήνα;

Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες γίνεται για μια Αθήνα Ζωντανή, που σέβεται τους επισκέπτες και τους κατοίκους της. Με φροντισμένες γειτονιές, καθαρούς δρόμους και ασφαλείς παιδικές χαρές. Για μια Αθήνα Λειτουργική, που βάζει πρώτα τον δημότη, τον εργαζόμενο, τη μητέρα, το παιδί, τον ηλικιωμένο. Που μας προσφέρει πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια, σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα, διέξοδο για κάθε ηλικία. Για μια Αθήνα Δημιουργική, που δίνει πνοή στην Τοπική Οικονομία και υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να βρουν χρηματοδότηση. Για μια Αθήνα Δίκαιη, που δεν αφήνει κανέναν και καμία γειτονιά πίσω, με παρεμβάσεις για να ισορροπήσει επιτέλους η πόλη. Για μια Αθήνα Συμμετοχική, που δίνει τα εργαλεία στους πολίτες να ακουστούν στον Δήμο.

– Ποια είναι τα 5 πιο βασικά προβλήματα της Αθήνας και πώς θα τα λύσετε αν εκλεγείτε;

Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για το ένα, βασικότερο, πρόβλημα της Αθήνας, όπως το συναντώ καθημερινά στις γειτονιές: είναι η εντύπωση ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται ότι η πολιτεία, αλλά και ο δήμος, τους έχει εγκαταλείψει και διολισθαίνουν στα άκρα.  Σε επίπεδο δήμου, λέω συνέχεια ότι πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους Αθηναίους ότι η πόλη λειτουργεί προς όφελός τους. Ότι δεν τους έχει εγκαταλείψει ο δήμος. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι υπηρεσίες του δήμου να λειτουργούν σωστά και συντονισμένα με γνώμονα την ολιστική εμπειρία του δημότη, και όχι να καλύπτουν κενά αποσπασματικά. 

Θέλω ο κάθε Αθηναίος, από τη στιγμή που βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού του μέχρι τη στιγμή που επιστρέφει, να νιώθει τον δήμο παρόντα και σύμμαχο σε κάθε του κίνηση.

– Πώς στοχεύετε να αντιμετωπίσετε το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνονται οι Αθηναίοι;

Ως Αθηναίο, και πατέρα δύο κοριτσιών στην εφηβεία, με έχει απασχολήσει πολύ το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη μας. Για να γίνουν πιο ασφαλείς οι γειτονιές της Αθήνας χρειάζονται μια σειρά από μέτρα. Αρχικά, φως παντού. Η ανομία βρίσκει καταφύγιο στο σκοτάδι. Οπότε, μέριμνα στον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, σε κάθε στενό, σε κάθε γειτονιά. Κατά δεύτερον, ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Ο καθένας μας νιώθει πιο ασφαλής σε μια ζωντανή γειτονιά. Πρέπει να γίνονται δράσεις πολιτισμού στις συνοικίες, να λειτουργούν τα μαγαζιά. Γι’ αυτό εμείς λέμε πνοή σε κάθε γειτονιά και όχι μόνο στο κέντρο. Οι Αθηναίοι πρέπει να ξανανιώσουν ασφαλείς. Με πάρκα και παιδικές χαρές που φυλάσσονται σε μόνιμη βάση. Με κοινές, συχνές περιπολίες δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας, για να νιώθουν οι δημότες συνέχεια την πολιτεία και τον δήμο στο πλευρό τους.

– Έχετε κάνει λόγο για την αναγκαιότητα πιστοποίησης των παιδικών χαρών και τη δημιουργία νέων. Μιλήστε μας για αυτό. Αποτέλεσε κοινό αίτημα του κόσμου που συναντούσατε όλο αυτό το διάστημα στις περιοδείες σας;

Ναι. Και είναι λογικό. Συνάντησα πολλούς νέους γονείς, που ζουν στην Αθήνα, ανθρώπους που θέλεις να τους κρατήσεις στην πόλη γιατί αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί στην Αθήνα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο για μια σειρά από λόγους. Το τελευταίο που χρειάζεται ένας γονιός είναι να αγωνιά μη χτυπήσει το παιδί του σε εγκαταστάσεις που δεν είναι ασφαλείς. Αυτή τη στιγμή, από τις 70 παιδικές χαρές που λειτουργούν εντός των ορίων του δήμου, είναι πιστοποιημένες λιγότερες από τις μισές. Εκτός αυτού, υπάρχουν γειτονιές, όπως η περιοχή στο τέρμα Πατησίων, που δεν έχουν καν παιδική χαρά. Για μας, προτεραιότητα είναι να πιστοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές στον δήμο, και όταν λέμε να πιστοποιηθούν εννοούμε τα πάντα, από τα ασφαλή όργανα μέχρι τα φροντισμένα παρτέρια και παγκάκια και τη φύλαξη, και βεβαίως να δημιουργηθούν χώροι εκεί που δεν υπάρχουν.

– Πολλοί συμπολίτες μας είναι άστεγοι. Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για αυτούς;

Η αστεγία είναι εξαιρετικά περίπλοκη συνθήκη που συχνά συνδέεται με μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η χρήση ναρκωτικών, τα ψυχικά νοσήματα κλπ. Γι’ αυτό και η διαχείρισή της είναι ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούν οι δομές μεταξύ τους. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την καλή δουλειά που έχει γίνει στον Δήμο Αθηναίων, όμως σήμερα, οι δομές δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αστέγους τοξικοεξαρτημένους ή με ψυχολογικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, σας υπενθυμίζω το νομικό πλαίσιο που ορίζει πως αν οι ίδιοι οι άστεγοι δε συναινέσουν στο να φιλοξενηθούν, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Άρα, τι λέμε: δημιουργία δομής υποδοχής για άστεγους με προβλήματα υγείας, ψυχικής υγείας, χρήστες ουσιών, άτομα με μακρά παραμονή στον δρόμο. Στόχος η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αναγκών τους από εξειδικευμένο προσωπικό (24η λειτουργία, είσοδος χωρίς προϋποθέσεις), και έναρξη προγράμματος υποστηριζόμενης στέγης για άτομα που δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους λόγω επιβαρυμένης ψυχοπαθολογίας ή που έχουν μόλις αποϊδρυματοποιηθεί ή αποφυλακισθεί.

– Η Αθήνα είναι πολύ δύσκολη πόλη για τους πεζούς κι ακόμη περισσότερο για ΑμεΑ, γονείς με παιδικά καρότσια και ηλικιωμένους. Ποιο είναι το πλάνο σας;

Πράγματι, η Αθήνα θα έλεγε κανείς ότι έχει φτιαχτεί για εικοσάχρονους, αρτιμελείς νέους. Όλες οι κατηγορίες που αναφέρετε, δυσκολεύονται να κινηθούν. Και μιλάμε για το 40% του πληθυσμού, αν υπολογιστούν όλοι μαζί.  Εμείς λέμε: πρώτα ο πεζός, ο γονιός, ο ηλικιωμένος, ο άνθρωπος με αναπηρία. Απελευθερώνουμε τα πεζοδρόμια από εμπόδια που ο Δήμος και το Δημόσιο βάζουν (άχρηστες κολώνες κλπ). Ελέγχουμε αυστηρά τα τραπεζοκαθίσματα. Δημιουργούμε 10.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων. Χρησιμοποιούμε χυτά, αντιολισθητικά υλικά στα πεζοδρόμια, με μελέτες ειδικά σχεδιασμένες στις ανάγκες κάθε γειτονιάς. Και κάτι που θεωρούμε αυτονόητο: τοποθετούμε ράμπες σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

 

– Πώς θα καταφέρετε να κάνετε την Αθήνα μια καθαρή πόλη;

Δεν θα αφήσω την καθαριότητα να γίνει ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Διότι οι Αθηναίοι όταν λέμε καθαριότητα, δεν εννοούμε μόνο την αποκομιδή σκουπιδιών, αλλά και τα βρώμικα πεζοδρόμια και πάρκα. Στο πρόγραμμά μας έχουμε προαναγγείλει τα μικτά συνεργεία που θα αναλαμβάνουν να αντιμετωπίζουν συνολικά τη φροντίδα μιας περιοχής. Παράλληλα, είναι όχι απλώς σημαντικό αλλά επιτακτικά απαραίτητο, για την Αθήνα, να κάνουμε την ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια, ξεκινώντας από τα δημοτικά κτήρια, με διαλογή στην πηγή και 4 ρεύματα ανακύκλωσης στην πόλη.

Η Αθήνα χρειάζεται μια «καθαρή εκστρατεία»: πρέπει να γίνει συνείδηση της πόλης η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία, με μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση των τελών στις πιο πράσινες επιχειρήσεις.

– Έχετε σχέδιο για να κάνετε τον δήμο περισσότερο πράσινο;

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η δημιουργία 100 πράσινων πυρήνων στις γειτονιές τους πρώτους 6 μήνες, με τις υιοθεσίες χώρων πρασίνου από φορείς, όπως σχολεία και λέσχες φιλίας. Είναι ακόμα ένας τομέας διοίκησης που πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά. Εμείς προτείνουμε τις Πράσινες Ομάδες Δράσης: μικτά συνεργεία από τους τομείς της Καθαριότητας, του Πρασίνου και των Μικρών Τεχνικών Έργων. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν μια δουλειά σε συνεργασία με τα Συμβούλια γειτονιάς. Έτσι, οι υπηρεσίες θα λειτουργούν συντεταγμένα και συνολικά: όταν αναλαμβάνει ο δήμος να φροντίσει ένα πάρκο, να μην παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο που η μία υπηρεσία κλαδεύει τα δέντρα και τα κλαδιά μένουν για βδομάδες στοιβαγμένα μέχρι να περάσει άλλη υπηρεσία να τα μαζέψει.

– Ένα από τα καθημερινά προβλήματα των Αθηναίων είναι αυτό της στάθμευσης. Τι προτείνετε;

Η Αθήνα πρέπει να μπει σε μια λογική μικρότερης, κατά το δυνατό, χρήσης του αυτοκινήτου.  Σημαντικό μέτρο που προτείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η επέκταση του ωραρίου του μετρό, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθώς και η στήριξη στη δημοτική συγκοινωνία. Παράλληλα, πρέπει να λειτουργήσουν σωστά τα δύο υπάρχοντα δημοτικά πάρκινγκ και να επανεξετάσουμε τη δημιουργία τρίτου. Η Αθήνα όμως έχει μεγάλο πρόβλημα και με τα μηχανάκια, που κάνουν κατάληψη στα πεζοδρόμια. Εμείς έχουμε υπολογίσει την απελευθέρωση 10.000 θέσεων για μηχανάκια, επανεξετάζοντας τις θέσεις που καταλαμβάνουν φορείς όπως πρεσβείες, τράπεζες κλπ. 

– Στέγαση και φαινόμενο Airbnb. Φίλοι μου που ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μου επισήμαναν πως αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα. Πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να συνδυαστεί αρμονικά ο τουρισμός με την ομαλή διαβίωση των Αθηναίων;

Η κόκκινη γραμμή βρίσκεται εκεί που σταματούν οι Αθηναίοι να μπορούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν.  Γι’ αυτό, είμαστε υπέρ του κανονιστικού πλαισίου, γιατί αλλιώς έχουμε και αθέμιτο ανταγωνισμό, με εταιρίες που μισθώνουν ολόκληρα κτίρια και εκτοπίζουν τους κατοίκους από συγκεκριμένες γειτονιές. Όσοι ασκούν, όμως, τουριστικό επάγγελμα πρέπει να πληρώνουν τους ίδιους φόρους και να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες ασφαλείας. Το πλαίσιο που συζητάμε, όπως μέχρι δύο διαμερίσματα ανά ΦΠΑ και όριο ημερών, είναι καλή βάση για συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και από την εμπειρία μου ως Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, και από τις επαφές μου με φορείς του Τουρισμού, έχω διαμορφώσει την άποψη ότι για να διαχειριστούμε σωστά τον προορισμό «Αθήνα», πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τις γειτονιές για τους κατοίκους και μετά για τους επισκέπτες.

 

– Στην παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού σας τονίσατε πως προσωπικό σας στοίχημα είναι να ξεριζώσετε τη Χρυσή Αυγή από τις γειτονιές της Αθήνας. Πώς πιστεύετε θα καταφέρετε να πείσετε ανθρώπους που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή να αλλάξουν νοοτροπία και σκέψη;

Η Χρυσή Αυγή έχει βρει ευκαιρία να φωλιάσει εκεί που η πολιτική εγκατέλειψε τον πολίτη. Αυτοί που τους ψήφισαν κάπου υπάρχουν, δεν είναι φαντάσματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην κάλπη. Είναι άνθρωποι που νιώθουν συχνά ότι τα προβλήματά τους χρονίζουν και μοιάζει να μην υπάρχουν λύσεις, με αποτέλεσμα να διολισθαίνουν προς τα άκρα. Είναι υποχρέωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να τους κερδίσουμε. Εμείς είμαστε από την αρχή στον δρόμο, κάθε μέρα στις γειτονιές. Μιλάμε με αυτούς τους ανθρώπους. Τους επικοινωνούμε το πρόγραμμά μας. Και από την αντίδραση που εισπράττουμε, είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η μάχη θα κερδηθεί.

– Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την αναλογία αντρών-γυναικών στον συνδυασμό σας. Παγκοσμίως οι γυναίκες έχουν πιο περιορισμένο ρόλο στην πολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια η δική σας θέση;

Δυστυχώς έτσι είναι. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν προσφέρονται για πρόχειρη ανάλυση.  Ωστόσο, στην Αμερική, που συνήθως θέτει τις τάσεις στην πολιτική ατζέντα, όλα δείχνουν ότι οι επόμενες μεγάλες πολιτικές μάχες θα είναι γύρω από τα θέματα των γυναικών, παρόλο που έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω με την τελευταία προεδρία. Πρέπει να σας πω ότι ο μισογυνισμός του Τραμπ στάθηκε αφορμή να πολιτικοποιηθούν πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και έφηβες, όπως οι κόρες μου. Οι γυναίκες ανά τον κόσμο διεκδικούν τα αυτονόητα και είναι πολύ αισιόδοξο το κίνημα που ξεπήδησε μέσα από το Women’s March.

Πιστεύω ότι έστω και με αργά βήματα, η γυναίκα κατακτά τη θέση που της αναλογεί. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε όμως. Σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν έχουν καν αγγίξει το ιδεατό. Σε ό,τι αφορά τον δικό μας συνδυασμό, είμαστε στο 50-50. Δεν είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα πραγματικότητας.

– Ποια μέρη της Αθήνας θεωρείτε αναξιοποίητα και θα θέλατε να τους δώσετε νέα πνοή και ζωή;

Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα με στελέχη ενός μεγάλου πανεπιστημίου της Αμερικής, που γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Τους πήγα, λοιπόν, να επισκεφθούν την Ακαδημία Πλάτωνος. Τους έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι δεν είχαν ξανακούσει για την ύπαρξη αυτού του μέρους, παρόλο που έχουν επισκεφτεί την Αθήνα πολλές φορές. Η Αθήνα, η πόλη που γέννησε τον σύγχρονο πολιτισμό, δεν τιμά έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της. Αυτό είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα κρυμμένου θησαυρού της Αθήνας. Στην Ακαδημία Πλάτωνος θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο ανάπτυξης και μελέτης της φιλοσοφίας, να την επισκέπτονται μελετητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Να πάρει την θέση που της αξίζει.

– Aγαπημένο σημείο της Αθήνας που δε βαριέστε να το επισκέπτεστε ξανά και ξανά;

Με τις κόρες μου βόλτα στο Θησείο ή στου Ψυρρή και το Μοναστηράκι για δίσκους.

– Ποια είναι τα 5 μέρη στην Αθήνα που θα πηγαίνατε έναν καλό σας φίλο που θα επισκεπτόταν για πρώτη φορά την πρωτεύουσα;

Εκτός από την Ακαδημία Πλάτωνος που προανέφερα,  στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και μετά στον Διόνυσο, λίγο πριν δύσει ο ήλιος,  για φαγητό με τη θέα του Ιερού Βράχου. Στο Μουσείο Μπενάκη, στον τελευταίο όροφο της Μεγάλης Βρετανίας, και στη Μαρίνα της Ζέας.

– Τι ρόλο παίζει η οικογένεια στη ζωή σας και πώς επιλέγετε να περνάτε το χρόνο σας με τους δικούς σας ανθρώπους;

Πολύ σημαντικό, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μεγαλώνοντας με τις αδερφές μου, και αργότερα όταν έφτιαξα τη δική μου οικογένεια. Τώρα που οι κόρες μου έχουν μεγαλώσει, και έχουμε όλοι πολύ τρέξιμο, ο χρόνος που περνάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια είναι πολύτιμος.

Ό,τι κι αν κάνουμε μαζί με τις κόρες μου νιώθω τυχερός.

– Για ποιο έργο σας θα θέλατε να νιώθουν περήφανες οι κόρες σας μετά από χρόνια;

Δεν είναι κάποιο έργο, αλλά ο τρόπος που έζησα τη ζωή μου. Θα ήθελα να νιώθουν ότι οι αξίες που τους διδάσκω, είναι αξίες με τις οποίες πορεύτηκα κι εγώ.

– Αγαπημένες σας δραστηριότητες;

Με τις κόρες μου, μας αρέσει πολύ να κάνουμε βόλτες στο κέντρο, να παραγγέλνουμε στο σπίτι βλέποντας ταινία, να βλέπουμε εκπομπές στην τηλεόραση και να συζητάμε για την επικαιρότητα, να πηγαίνουμε εκδρομές. Επίσης, όταν έχω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με τη μουσική. Ψάχνω συνεχώς τις καινούργιες μουσικές και πηγαίνω σε συναυλίες.

– Αγαπημένο βιβλίο/ταινία/τραγούδι;

Αγαπημένο τραγούδι το ”Ripple” των Grateful Dead. Αγαπημένη ταινία το ”Il Postino”. Αγαπημένο μου βιβλίο από παιδί, το «Παραμύθι χωρίς Όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν αδερφή του προπάππου μου.