ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αποστόλης Τότσικας: “Δεν θα επέτρεπα να μην έχω χρόνο για τα παιδιά µου”

Ο ηθοποιός µιλά για τις επαγγελµατικές του επιλογές σε θέατρο και τηλεόραση, εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί µε την υποκριτική τέχνη και αποκαλύπτει ότι από µικρός ήθελε να δηµιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Συνέντευξη στον Αλέξη Μίχα

-Eπειτα από τέσσερις επιτυχηµένες σεζόν στο «Μπρούσκο», φέτος σε βλέπουµε στην «Παρθένα Ζωή». Αµφιταλαντεύτηκες για back to back εµφάνιση σε καθηµερινή σειρά;

-Οχι, καθόλου! Μου άρεσε το σενάριο από την πρώτη στιγµή που το πήρα στα χέρια µου και φυσικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύω µε παλιούς και νέους φίλους. Περνάµε εξαιρετικά καλά στα γυρίσµατα. Επίσης, µου αρέσει πολύ η κωµωδία ως είδος και ήθελα να το κάνω.

-Είχες δει επεισόδια του “Jane the Virgin” πριν σου γίνει η πρόταση;

-Oχι, δεν το είχα παρακολουθήσει, να σου πω την αλήθεια. 

-Ποια είναι τα κριτήρια µε βάση τα οποία αποδέχεσαι µια δουλειά στην τηλεόραση; Το οικονοµικό είναι σε πρώτη προτεραιότητα;

– Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσµα. Θέλω να έχω τη δυνατότητα επιλογών, ώστε να µπορώ να διαλέξω το καλύτερο. Αυτό που µε εκφράζει. Το οικονοµικό είναι πάντα ένας σηµαντικός παράγοντας. Παίζει τον ρόλο του.

-Εχουν υποχωρήσει πολύ οι αµοιβές σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια;

-Εγώ από την αρχή της κρίσης είχα αναπροσαρµόσει τις οικονοµικές µου απαιτήσεις. Δεν µπορείς να ζητάς τις αµοιβές που υπήρχαν στην αγορά µε τα παλαιότερα δεδοµένα.

-Θέλω να σε ρωτήσω αν µέχρι στιγµής είσαι ευχαριστηµένος τόσο µε το αποτέλεσµα που βγαίνει στην τηλεόραση, όσο και µε τα ποσοστά τηλεθέασης της σειράς…

-Τα ποσοστά τηλεθέασης δεν τα παρακολουθώ σε συστηµατική βάση. Από τη δουλειά που γίνεται είµαι πολύ ευχαριστηµένος. Και πιστεύω επίσης πως τα νούµερα τηλεθέασης δεν δείχνουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσµα µιας δουλειάς. Πάντα προσπαθούµε για το καλύτερο.

Εγώ προσωπικά ποτέ δεν κοιτούσα ανελλιπώς τα νούμερα

-“Εχει να κάνει µε τη συγκυρία και το DNA” ανέφερες σε πρόσφατη συνέντευξή σου για το κατά πόσα επηρεάστηκες από το γεγονός ότι ο πατέρας σου είναι ηθοποιός για να ασχοληθείς και εσύ µε την υποκριτική. Το γεγονός ότι µεγάλωσες σε καλλιτεχνικό περιβάλλον δεν έπαιξε ρόλο για την επιλογή σου;

-Προφανώς και έπαιξε µεγάλο ρόλο. Υπάρχουν αναµνήσεις από όλους αυτούς τους σπουδαίους ηθοποιούς που συνεργάστηκαν µε τον πατέρα µου. Βέβαια, έχω να σου πως δεν έβλεπα τη δουλειά του πατέρα µου ως κάτι το φοβερό. Το έβλεπα σαν µια κανονική δουλειά. Οπως ενός δικηγόρου ή ενός γιατρού. Είχε αποµυθοποιηθεί όλο αυτό στο µυαλό µου.

-Πώς αποφάσισες τελικά να ασχοληθείς µε την υποκριτική;

-Υποσυνείδητα λειτούργησε όλο αυτό. Μου άρεσε πάρα πολύ ο κινηµατογράφος. Οταν είδα την “Αναπαράσταση” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ταινία στην οποία συµµετείχε και ο πατέρας µου, είπα ότι “θέλω να φθάσω σε αυτό το επίπεδο αλήθειας”. Εκεί νοµίζω ότι αποφάσισα τελικά πως θέλω να γίνω ηθοποιός.

-Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας σου στον χώρο, σε άγχωναν ενδεχόµενες συγκρίσεις µε τον πατέρα σου;

-Οχι. Πρώτον, δεν το επέτρεπε ο ίδιος και φυσικά, κατ’ επέκταση, κι εγώ. Επίσης, φίλοι του πατέρα µου δεν µε “προστάτευαν”. Αντίθετα, µε έριχναν πάντα στα βαθιά. Καθηγητές και λοιποί. Δεν µου χαρίστηκε κάποιος. Οπότε δεν µου δηµιουργήθηκε ποτέ η ανάγκη να πω “θα ξεπεράσω τον πατέρα µου”. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι κορυφαίος ηθοποιός. 

-Τον συµβουλεύεσαι όσον αφορά στα επαγγελµατικά σου βήµατα;

-Πια όχι. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν τον συµβουλευόµουν. Είµαι άνθρωπος που λειτουργεί πάντα µε το ένστικτο. Αυτό µε έχει βοηθήσει πολύ. Τόσο στον επαγγελµατικό τοµέα, όσο και στην προσωπική µου ζωή. 

-Εχεις πει πως όταν του ανακοίνωσες ότι θες να γίνεις ηθοποιός, σου απάντησε “κάνε ότι θες, πήγαινε να σπάσεις το κεφάλι σου”. Τώρα πλέον τι σου λέει;

-Είναι πολύ περήφανος για µένα και πάντα υποστηρικτικός απέναντί µου. 

-Κατά γενική παραδοχή, είσαι ένας από τους πλέον εµφανίσιµους ηθοποιούς. Τελικά, η εξωτερική εµφάνιση είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον χώρο του θεάµατος;

-Φαντάζοµαι πως ναι. Αλλά η εµφάνιση δεν µετράει από µόνη της όταν δεν υπάρχουν και άλλα δεδοµένα. Οπως οι υποκριτικές ικανότητες ενός ηθοποιού και πώς τις εξελίσσει. Η εξωτερική εµφάνιση πρέπει να συµβαδίζει και µε άλλα πράγµατα. Σίγουρα µετρούν πολύ οι επαγγελµατικές επιλογές, αλλά και η συνέπεια στο χώρο που κινείσαι.

Ο παράγοντας ταλέντο εξυπακούεται όταν μιλάµε για τέχνη.

-Είναι περισσότερα τα “ναι” ή τα “όχι” που έχεις πει στην καριέρα σου;

 -Νοµίζω τα “όχι”.  

-Σταθερά εδώ και χρόνια σού αποδίδεται ο χαρακτηρισµός τού ζεν πρεµιέ. Υπάρχει τελικά ο συγκεκριµένος όρος στις µέρες µας; Και θέλω να µου πεις κατά πόσο τον αποδέχεσαι για τον εαυτό σου…

Σαφώς και υπάρχει. Πλάκα έχει, ωραίο είναι, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο στέκοµαι. Δεν µε απασχολεί να µε λένε ζεν πρεµιέ. Είναι µια ταµπέλα που υπάρχει στον χώρο. Και εγώ ακόµη προσπαθώ να καταλάβω τον πραγµατικό ορισµό του ζεν πρεµιέ. 

-Σε υποκριτικό επίπεδο, έχουµε δει δύο προφίλ του Αποστόλη Τότσικα. Του ηθοποιού µε πολύ προσεγµένο ρεπερτόριο και εξαιρετικές συνεργασίες στο θέατρο και στον κινηµατογράφο και του πρωταγωνιστή σε πιο εµπορικές δουλειές στην τηλεόραση. Ενιωσες κάποια στιγµή να διχάζεσαι καλλιτεχνικά; 

-Στην τέχνη δεν υπάρχει διχασµός. Είναι και αυτό αρκετά παλιακό. Ταµπέλα. Που στο εξωτερικό δεν υπάρχει πλέον. Εδώ µας αρέσει να κατηγοριοποιούµε τα πράγµατα. Το τι είναι εµπορικό και τι κουλτούρα είναι τελείως υποκειµενικό. Αν είσαι αρεστός στον κόσµο, σηµαίνει πως είσαι εµπορικός;

-“Ηλέκτρα” του Στάιν και “Οδύσσεια” του Ουίλσον. Είχες µεγάλο άγχος στις οντισιόν;

 -Αγχος δεν είχα. Ηταν οι µόνες οντισιόν που έκανα στη ζωή µου µε τα πρόσωπα που αναφέρεις. Ηταν µεγάλη τιµή για µένα. Η οντισιόν είναι µια ευχάριστη διαδικασία.

-Αλλάζω θέµα. Καταφέρνεις να ισορροπείς ανάµεσα σε καριέρα και προσωπική ζωή. Θεωρείς ότι έχεις αρκετό χρόνο για τα παιδιά;

-Ναι, βέβαια. Δεν θα επέτρεπα να µην έχω αρκετό χρόνο για τα παιδιά µου. Βέβαια, ποτέ δεν νιώθεις πως ο χρόνος είναι αρκετός.

-Τα συναισθήµατά σου ως µπαµπά ποια είναι;

-Τα οµορφότερα που υπάρχουν! Δεν περιγράφονται. Είναι πρωτόγονα και πρωτόγνωρα συνάµα.

-Σε τι σε άλλαξε ο ερχοµός των παιδιών;

-Είναι µια διαδικασία που σταδιακά τη συνειδητοποιείς. Νοµίζω πως γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

-“Ο έρωτας καθόρισε τη ζωή µου. Η Ρούλα µού άλλαξε τον κόσµο προς το καλύτερο”. Το είχες δηλώσει παλαιότερα. Πίστευες από µικρός στον έρωτα;

– Ναι, από µικρός πίστευα στον έρωτα. Και επίσης, ήθελα να κάνω οικογένεια.

-Ποιο αυστηρός µε τα δίδυµα είσαι εσύ ή η Ρούλα;

Ανάλογα µε την κατάσταση της συγκεκριµένης στιγµής. Σίγουρα και οι δύο προσέχουµε να µην ξεφεύγουν τα πράγµατα. Υπάρχουν στιγµές που χρειάζεται να γίνουµε αυστηροί.

-Είσαι χαζοµπαµπάς;

Ναι, βέβαια!

-Εκανα την ίδια ερώτηση την προηγούµενη εβδοµάδα στη Ζέτα Μακρυπούλια, δανειζόµενος τον τίτλο της παράστασης στην οποία συµπρωταγωνιστήσατε. Εχεις νιώσει να παραβιάζεται η ιδιωτική σου ζωή;

-Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες. Από συνεργάτες, µέχρι απλό κόσµο. Το χειρίστηκα -νοµίζω- πολύ ψύχραιµα. Συνήθως όταν µε ενοχλεί κάτι σταµατάω τη συζήτηση.

-Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση;

Κατά βάση αµερικανικές σειρές και πολλά παιδικά λόγω των παιδιών. Βλέπω λοιπόν “Stranger Things”, “The Walking Dead”, αλλά και περιπέτειες όπως το “Punisher” της Marvel.

– Μιας και αναφερθήκαµε στην αµερικανική τηλεόραση, η ταινία που έκανες στις ΗΠΑ πότε τελικά θα βγει στις αίθουσες;

 -Ειλικρινά δεν έχω ιδέα! Περιµένω κι εγώ.

Μια διεθνή καριέρα θα την σκεφτόσουν;

-Από µικρός τη σκέφτοµαι. Παλαιότερα δεν άρεσε και πολύ να λέει κάποιος πως θέλει να δοκιµάσει τις δυνάµεις του στο εξωτερικό. Τώρα έχουν λειανθεί τα πράγµατα. Μου αρέσει να συνεργάζοµαι και µε ανθρώπους εκτός της χώρας µας.

-Αν παρουσιαζόταν µια καλή ευκαιρία στο Χόλιγουντ, θα άφηνες πίσω την οικογένειά σου;

 -Οχι φυσικά, η οικογένεια θα µε ακολουθούσε. Δεν έχουµε τέτοια θέµατα.

-Μιας και µιλάµε για Χόλιγουντ φαντάζοµαι έχεις παρακολουθήσει το θέµα µε τα σεξουαλικά σκάνδαλα το οποίο συνταράσσει την παγκόσµια βιοµηχανία θεάµατος. Βρέθηκε στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας για αρκετές ηµέρες…

-Συνταράσσει; Είναι υποκριτικό σε ένα βαθµό όλο αυτό όπως παρουσιάζεται προς τα έξω. Ολοι ξέρουµε και έχουµε ακούσει κάτι αντίστοιχο στη δουλειά µας. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι καθυστέρησαν να ξεµπροστιάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχει αρκετός κόσµος σε αυτή τη δουλειά που κινείται µε περίεργους τρόπους. Εµένα δεν µου έχει συµβεί κάτι τέτοιο.

Απρεπείς συμπεριφορές έχω αντιμετωπίσει σε άλλο επίπεδο. Αγένεια και τέτοια πράγματα, αλλά πάντα τα προσπερνάω. Δεν ασχολούμαι καθόλου. Αδιαφορώ. Στη δουλειά μόνο µε γέλιο μπορείς να αντιµετωπίσεις κάποιες καταστάσεις. 

-Αν υπάρχουν επαγγελµατικές διαφωνίες, πώς τις διαχειρίζεσαι;

-Δεν είναι πάντα ίδια η αντιµετώπιση. Δεν σηµαίνει πως επειδή δύο συντελεστές έχουν µια διαφωνία, πρέπει να καταστραφεί και η δουλειά. Για να σου πω την αλήθεια, δεν έχει υπάρξει κάποια σηµαντική διαφωνία. Τουλάχιστον κάποια µε ένταση. Δεν θα κάτσω να τσακωθώ. Προσπαθώ να µην ασχολούµαι µε τέτοια ζητήµατα και να επικεντρώνοµαι στην δουλειά. Ισως όταν ήµουν πιο νέος και έβραζε το αίµα µου αντιδρούσα διαφορετικά.

-Με τον Ανδρέα Γεωργίου θα ήθελες να ξανασυνεργαστείτε στο µέλλον;

-Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου.

-Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που θα ήθελες να γίνουν προσεχώς;

-Δεν το έχω σκεφτεί. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί καλλιτέχνες. Και άνθρωποι που δεν τους γνωρίζεις, και άλλους που τους µαθαίνεις στην πορεία και λες “ωραία θα ήταν να συνεργαστούµε”. Ενα πρόσωπο σίγουρα είναι ο Δηµήτρης Καταλειφός, µε τον οποίο είχα την τύχη να συνεργαστώ στις “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη. Με τον Μποµπ Ουίλσον θα ήθελα επίσης να συνεργαστώ ξανά στο µέλλον.

-Κάποιος ρόλος που θες να ερµηνεύσεις;

Οχι, τέτοια απωθηµένα δεν έχω. Αν διαβάσω ένα ωραίο θεατρικό έργο και µου αρέσει ο ρόλος, προχωράω. Δεν είµαι αυτός που θα δηλώσω “θέλω να παίξω Αµλετ” ή κάτι αντίστοιχο. Σαφώς και θα κυνηγήσω έναν ρόλο εάν µου αρέσει, αλλά πάντα κρίνω τα πράγµατα µε βάση τις επιλογές που έχω τη δεδοµένη χρονική στιγµή.

-Τα επόµενα καλλιτεχνικά σχέδια;

Είµαστε στην “Παρθένα Ζωή” και συζητάω κάποια πράγµατα και για κινηµατογράφο και για θέατρο. Δεν είναι ακόµη κάτι ανακοινώσιµο, καθώς είµαστε στη φάση των συζητήσεων.

-Η σχέση σου µε τα social media πώς είναι;

 Καλή. Προσπαθώ να τα χρησιµοποιώ µε χιούµορ, αλλά και για να προωθήσω τη δουλειά µου.

-Στον ελεύθερο χρόνο, αν υπάρχει, τι επιλέγεις να κάνεις;

-Προσπαθώ να γυµνάζοµαι, κυρίως πηγαίνω για τρέξιµο.

-Να υποθέσω πως είσαι αυστηρός και σε θέµατα διατροφής;

-Οχι πάντα, αλλά προσπαθώ να µην το παρακάνω.

 

Πρώτη δημοσίευση στο Έθνος της Κυριακής